MyStudyRoom | Innlegg: 7 tips for en bedre studiehverdag
7 tips for en bedre studiehverdag Opprettet: | Oppdatert: | Tags: Studietips

7 tips for en bedre studiehverdag

1. Det viktigste tipset av alle

Bestem deg for hva du vil få ut av studiene dine. Jobb deretter jevnt og godt med fagene fra dag én og gjennom hele semesteret. Klarer du dette, vil du både få mer tid til venner og oppnå mye bedre karakterer. Dessverre er det her de fleste svikter. Dette skyldes ofte at dårlige vaner fra videregående henger igjen. Mange har heller ikke skjønt at studier er noe helt annet enn skole.

2. Få bedre resultater og mer fri med gode vaner

Du vil også lære bedre, og mye mer effektivt, om du klarer å skape deg noen nye, gode vaner – vaner mange ikke hadde mens de gikk på videregående.

  1. Få deg nok søvn gjennom hele uka og stå opp til faste tider på hverdager. Du kan heller tillate deg at det sklir litt ut i helgene.

  2. Ha god tid på morgenen og spis en skikkelig og næringsrik frokost. Mat er hjerneføde. Sørg derfor også for å få i deg nok og sunn næring utover dagen. Slik holder blodsukkeret seg noenlunde stabilt, og det er letter å holde konsentrasjonen oppe over tid.

  3. Tren helst minst tre ganger i uka, og slik at pulsen blir relativt høy i perioder.

  4. Gjør alt studiearbeidet på campus, eller et annet sted du kan fokusere godt. Selv om du har en lang studiedag, vil du likevel bli fylt av energi når du daglig kobler helt av fra skolearbeidet med god samvittighet.

3. Spar tid ved å lage enkle ukeplaner og sjekklister


Kanskje du synes det høres kjedelig ut med planer og sjekklister. Men poenget er at de skal ta kort tid å sette opp og spare deg for masse tid.

Noen nyttige digitale hjelpemidler:
Google Calendar (nettside og app), Notion (nettside og app for sjekklister, kalender, tabeller og samarbeid), Notatappen (sjekklister og notater på mobil) og Google Keep (nettside og app for sjekklister og notater). Om du ønsker på holde oversikt over tiden du bruker på forskjellige emner, kan du sjekke ut nettsiden og Google Chrome-utvidelsen Clockify.me.

4. Finn studieteknikken som funker for deg

Vi mennesker lærer forskjellig. F.eks. foretrekker noen å lese mest mulig og markere tekst med ulike farger, mens andre husker best når de ser videoer. Noen er glade i å ta mye notater, andre i å lage tankekart eller diskutere fag med medstudenter.

Bruk litt tid på å sette deg inn i ulike studieteknikker, og test ut disse. Du har veldig mye å tjene på å finne den, eller de, måtene du selv lærer mest effektivt. Og jo tidligere du gjør dette, desto mer tid vil du spare i resten av studietiden.

Noen nyttige digitale hjelpemidler:

5. Noter kun stikkord i forelesningene og bearbeid disse etterpå

I forelesninger bør du først og fremst følge med. Noter derfor kun stikkord underveis. Etter forelesningen kan du skrive ut hele setninger med dine egne ord og/eller lage tankekart. Slik vil du huske bedre, få nyttig repetisjon mens emnet fortsatt er friskt i minnet, og sitte igjen med gode notater som vil hjelpe deg mye når eksamen nærmer seg. Skal du lære godt, er repetisjon et nøkkelord for de fleste. Repeter, repeter, repeter - du må øve på det du skal bli skikkelig god på. Det gjelder uansett hva.

6. Snakk med folk

Dette er både et faglig og sosialt råd. Vi mennesker er sosiale dyr, og studietiden gir oss ofte venner for livet. Det å snakke med folk er et av de beste rådene vi kan gi, selv om det kan være litt skummelt i starten. På denne måten blir du kjent med folk, og får gode venner med mange av de samme interessene som deg.

Blant dine medstudenter, faddere, forelesere, studentassistenter (vit.asser) og i kollokviegruppen din, finnes det dessuten en haug av mennesker som kan mye om fagene du studerer. Snakk fag med alle – hele tiden. Oppsøk jevnlig studentassistentene i deres kontortid. De er der for deg! Snakk også med foreleserne, enten rett etter forelesning eller på kontoret. Dette er noe de aller fleste forelesere setter stor pris på, og du kan lære mye på kort tid. Vær aktiv i kollokviegruppa, og skift gruppe om ikke de andre er like opptatte av å lære som deg. Fadderne kan også brukes til mye mer enn å høre om hvilke utesteder som gjelder.

7. Husk å koble helt av

Det er superviktig at du lar hjernen få noen skikkelige pauser innimellom. Samtidig kan ikke slike pauser skli ut. Derfor er det smart å legge planer for når du skal koble helt ut og være sosial med venner. Er det en fest, bursdag eller konsert du vil ha med deg denne uka kanskje? Eller har du behov for bare å henge med venner uten å snakke fag?

Ta slike pauser i hverdagen, men legg de samtidig inn i ukeplanen din.